Olje – kaj je pomembno pri izbiri?
O maščobah je zapisano veliko slabega in že samo omenjanje te besede nekatere ljudi spravi v slabo voljo. Maščobe lahko poskušate izgubiti, se pred njimi skriti, vendar jih vaše telo vseeno potrebuje. Maščobe imajo pomembne funkcije v telesu. So nosilci energije, telo v maščobah shranjuje energijo, so nosilci vitaminov, ki so topni v maščobah, nosilci esencialnih maščobnih kislin ter ojačevalci arom.
Ključno vprašanje je, katero vrsto maščobe vaš organizem potrebuje, koliko jih potrebuje in katere vrste maščob so za nas škodljive.
Človeški organizem ne more sam proizvajati nenasičenih maščobnih kislin, zato jih moramo zaužiti z hrano, saj so v presnovi nepogrešljive.
Uporaba olj:
Bučno olje – za govedino v solati, namaze, juhe, zeleno, solato kumarična solata, krompirjevo solato, grahovo solato in sladice ( vanilijev sladoled )
Lešnikovo olje – za korenček in paradižnik, sadne solate
Orehovo olje – za zeleno solato, rucola,krompir, paradižnik, korenček, sir in sladice
Laneno olje – za skuto s čebulo in začimbami, krompirjevo solato, kislo zelje, endivijo, in za izboljšanje juh in namazov.
Makovo olje – za krompirjevo solato, paradižnik z mozzarello, za izboljšanje okusa špargeljevi juhi.
Mandeljevo olje – za pikico na > i < na pečeno ribo, za sladice, sadne solate, k sadnim sokovom, k mladim ter nežnim zelenim solatam, korenček, kitajsko zelje.
Sezamovo olje – k rdeči pesi, paradižnikovi solati, za kuhanje v vok-u, za izboljšanje riža, testenin in žitaric.
Sončnično olje – mešane solate z paradižnikom, paprika, čebula, kumarice, koruza, zelene solate.
Vsa olja imajo so uporabna najmanj do 1 leta, razen laneno olje 3 mesece.