Jedilno, nerafinirano, rastlinsko bučno olje

OLJARNA BELŠAK, 100% čisto, jedilno, nefiltrirano, bučno olje, bučne pečke, bučni pesto, bučno olje s čilijem, bučno olje s čebulo separator1
OLJARNA BELŠAK, 100% čisto, jedilno, nefiltrirano, bučno olje, bučne pečke, bučni pesto, bučno olje s čilijem, bučno olje s čebulo etikete3
  • Bučno olje je proizvedeno po tradicionalnem postopku.
  • Čudovito harmonira z zelenimi solatami, paradižnikom, papriko, kumare, čebulo in česnom.
  • Zelo dobro se poda k trdim in mehkim sirom. Doda pa se lahko tudi sladicam, najbolj znan je vanilijev sladoled z bučnim oljem.

Bučno seme in olje

Buče so staroindijanska kulturna rastlina. Arheološke najdbe v Mehiki potrjujejo, da so buče poznali že stari Indijanci pred 8000 leti. Krištof Kolumb je buče pripeljal v Evropo. Danes poznamo 850 vrst buč.
Ljudje že več stoletij vzgajamo vedno nove vrste, njihovo kulinarično raznovrstnost pa smo odkrili šele v zadnjih desetletjih.

Pridobivanje

Naša dolgoletna tradicija in tradicionalni postopek pridelave se zrcalita v krasnem orehastem okusu bučnega olja. Pod tradicionalni postopek smatramoto, da  kotle še vedno segrevamo z drvmi.

Očiščena bučna semena najprej zmeljemo, nato pa jim dodamo vodo in sol. Bučno maso pražimo do 115°C in nenehno mešamo, da izpari vsa voda. Med praženjem se razvije značilna aroma bučnega olja. Maso napolnimo v stiskalnico, iz katere priteče temno zeleno olje. Za 1 liter olja potrebujemo 2,5-3 kg bučnih semen, kar pomeni 30-40 buč.

Bučno olje je zelo občutljivo na svetlobo, zato ga je treba hraniti v hladnem in temnem prostoru. Če je olje izpostavljeno soncu, postane grenko – žaltavo. Originalno zaprte steklenice lahko hranite najmanj 12 mesecev.