Bučno olje ima pozitvne učinke na vaše počutje

OLJARNA BELŠAK, 100% čisto, jedilno, nefiltrirano, bučno olje, bučne pečke, bučni pesto, bučno olje s čilijem, bučno olje s čebulo separator1
OLJARNA BELŠAK, 100% čisto, jedilno, nefiltrirano, bučno olje, bučne pečke, bučni pesto, bučno olje s čilijem, bučno olje s čebulo etikete3
  • proizvedeno s tradicionalnim postopkom iz praženih in stisnjenih bučnih semen najboljše kakovosti
  • izredno aromatično živilo z visoko biološko in prehransko vrednostjo
  • specifičen okus po praženih bučnih semenih in temno zelena barva
  • vsebuje življenjsko pomembne maščobne kisline
  • visoka oksidacijska in termična stabilnost
  • naravni vir vitamina E, ki ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom

Uporabljamo ga solate, marinade, sladicah in sladoledu.

Bučno seme in olje imata pozitvne učinke na počutje

Buče so staroindijanska kulturna rastlina. Arheološke najdbe v Mehiki potrjujejo, da so buče poznali že stari Indijanci pred 8000 leti. Krištof Kolumb je buče pripeljal v Evropo. Danes poznamo 850 vrst buč.

Pridobivanje

Naša dolgoletna tradicija in tradicionalni postopek pridelave se zrcalita v krasnem orehastem okusu bučnega olja. Olje je odlično za pripravo vseh vrst solat. Pravi gurmani pa ga uporabljajo tudi za mesne solate.

Očiščena bučna semena najprej zmeljemo, nato pa jim dodamo vodo in sol. Bučno maso pražimo pri 110°C in nenehno mešamo, da izpari vsa voda. Med praženjem se razvije značilna aroma bučnega olja. Maso napolnimo v stiskalnico, iz katere priteče temno zeleno olje. Za 1 liter olja potrebujemo 2,5-3 kg bučnih semen, kar pomeni 30-40 buč.

Bučno olje je zelo občutljivo na svetlobo, zato ga je treba hraniti v hladnem in temnem prostoru. Če je olje izpostavljeno soncu, začne izgubljati pomembne vitamine in minerale ter postane grenko. Že odprte steklenice je najbolje hraniti v hladilniku in jih hitro porabiti. Originalno zaprte steklenice lahko hranite najmanj 12 mesecev.

Bučne pečke

Številni strokovnjaki uvrščajo bučno seme med najbogatejše rastlinske vire cinka, minerala, katerega prisotnost v našem organizmu podpira naš imunski sistem, predvsem takrat, ko se naše telo bori proti različnim virusom in okužbam oziroma ko nam lahko le-ta pomaga pri hitrejšem celjenju ran. Poleg cinka vsebuje bučno seme tudi vitamine A, B, C in E, železo, kalcij, fosfor, lecitin, fitosterole, beljakovine, encime predvsem pa veliko nenasičenih maščobnih kislin.
Bučno seme ima dokazano zdravilne učinke. Seme tako pomaga pri težavah z mehurjem in s prostato; pozitivno vpliva na srce in cirkulacijo krvi, blaži vnetja, znižuje krvni pritisk in deluje odvajalno. Fitosterini znižujejo nivo holesterola, fitoestrogeni pa blažijo težave v menopavzi.

Sestavine in vpliv na zdravje

Olje vsebuje enkrat in večkrat nenasičene maščobne kisline, npr. oleinsko in linolno kislino. Je bogat vir vitaminov A, B, C, D, in E, beljakovin in mineralov (kalij, fosfor, magnezij) kakor tudi elementov (železo, selen, cink) ter balastnih snovi. Vse snovi pozitivno vplivajo na naše zdravje. Olje je lahko prebavljivo, ne vsebuje holesterola in pomaga pri inkontinenci, vnetjih mehurja in pri težavah s prostato. Bučno olje pomirja izsušeno kožo. Olje znižuje holesterol, pomaga zniževati visok krvni pritisk in regulira presnovo maščob.

Naša dolgoletna tradicija in tradicionalni postopek pridelave se zrcalita v krasnem orehastem okusu bučnega olja. Olje je odlično za pripravo vseh vrst solat. Pravi gurmani pa ga uporabljajo tudi za mesne solate.

100 g povprečno vsebuje:

Energijska vrednost 3700 kJ / 900 kcal
Beljakovine 0 g
Ogljikovi hidrati 0 g
Maščobe 100 g
Od teh nasičene maščobne kisline 16 g
Enkrat nenasičen maščobne kisline 30 g
Večkrat nenasičene maščobne kisline 52 g
Holesterol 0 g
Vitamin E 60 mg

Madeži na oblačilih?

Če imate na olačilih madeže bučnga olja, jih ne skušajte odstraniti s pranjem. Raje obesite oblačila na sonce in madeži bodo čez nekaj časa izginili.

Kuharski nasvet

Dimna točka bučnega olja znaša 120°C, zaradi česar olje ni primerno za kuhanje in pečenje. Olje pa čudovito harmonira s solatami, paradižnikom, čebulo, zelišči in česnom. Olje zaokroži okus omak, juh, jajčnih ter mesnih jedi. Bučno olje zelo tekne k trdim sirom, krasno pa harmonira z vanilijevim sladoledom. Bučno olje poudari okus predjedi, glavnih jedi in sladic. Neponovljiva aroma bučnega olja pride najbolj do izraza na sobni temperaturi.